sobota 28. februára 2009

Ochrana súborov Windows

Windows XP - majú hromadu automatických funkcií, ktoré sa snažia ochraňovať operačný systém pred zásahom "lamovského uživateľa". Napríklad: keď zmažete súbor hal.dll, automaticky se obnoví. Pre ľudí, ktorý "počítačom nerozumejú" je to dobrá vec, pre profíkov nie. Ak profík potrebuje odstrániť nejaký súbor z adresára Windows, väčšinou vie prečo, a nechce, aby túto činnost Windows sabotoval.

Pre vypnutie ochrany súborov, je nutné ručne editovat súbor system32/sfc_os.dll v HEX editore , a zmeniť v nom 3 bajty. Najskôr si skopírujte tento subor napr. do sfc_os_backup.dll, a následne si spusťe HEX editor. V záložnej kapii si vyhledejte offset 0xECE9, mal by sa tu nachádzať 33 C0 40, a zmeňte hodnotu na 90 90 90.

Následne zkopírujte zmeněný súbor do dllcache a rovnako cez pôvodný súbor. Po kopírování počkajte pár sekund, a stornujte Windows o obnovu pôvodného súboru.

Ak vám nepôjde druhé kopírovanie, skúste pôvodní sfc_os.dll najskôr premenovať, 10 sekúnd počkať, stornovať ochranu súborov, a otom vyskúšajte kopírovanie znovu.

Posledným krokom je vypnutie ochrany súborov v registrech. V sekci HKLM\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows NT\ CurrentVersion\ Winlogon vytvořte novou DWORD hodnotu SFCDisable a nastavte ju na 0xFFFFFF9D.

Aby ste nemuseli toto všetko robiť tak som vytvoril súbor ktorý to všetko urobí za Vás.

Pozor! Toto je určené len pre Windows XP. Vo Viste to programátory urobili inak. Nie som zástancom Visty a preto nežiadajte info pre Vistu.

v.0.0.0.1 - Vypne ochranu suborov vo Windows XP. Do stavu: OFF .

v0.0.0.2 - Vypne ochranu suborov vo Windows XP. Do stavu: OFF (nie Disable). Otvorí stránku môjho blogu vo vašom prehliadači Explorer alebo Firefox. Pozn.: Nie je určený pre VISTU!

v0.0.0.3 - Pridaný restart